*بسم الله الرحمن الرحیم *
ربّنا واجعلنا مسلمین لک ومن ذرّیّتنا أُمّة مسلمة لک وأرنا مناسکنا وتب علینا إنّک أنت التوّاب الرحیم (128)
و أرنا مناسکنا؛ عبادتهای ما یا جای عبادت را به ما نشان بده!
«منسک» همان عبادت است که در سورهٴ حج فرمود: ما برای هر قومی شریعه و منهاج و منسکی قرار دادیم، در آیهٴ 34 سورهٴ حج، فرمود: و لکل أمةٍ جعلنا منسکاً ؛ یعنی «عبادتاً»، برای هر قومی ما یک عبادت خاصی قرار میدهیم.
گرچه روح عبادت که همان اسلام است در همه یکی است اما خصوصیتهای عبادت فرق میکند، فرمود:و لکل أمة جعلنا منسکاً لیذکروا اسْمَ اللهِ علی ما رزقهم من بهیمة الأنعام و این مناسک و عبادتهایی را که این دو بزرگوار از خدای سبحان مسئلت میکردند، از باب ارائه بود، نه از باب تعلیم عرض نکردند «خدایا احکام را یادمان بده! عَلِّمنٰا و امثال ذلک»، بلکه عرض کردند: و أرنا مناسکنا ؛
نشان بده که ما چگونه عبادت بکنیم! در جریان مناسک ابراهیم (سلام الله علیه) هست که تمام این لحظات را، فرشتگان، جبرئیل(سلام الله علیه) پیشقدم بود. انجام میداد. ابراهیم [علیه السلام] میدید و بعد آن کار را انجام میداد، کجا جبرئیل (سلام الله علیه) سنگ میانداخت، او هم سنگ میانداخت. کجا سعی میکرد، او هم سعی میکرد. کجا قرار میگرفت برای دعا. او هم قرار میگرفت برای دعا. جریان مشعر و عرفات و منی و سعی بین صفا و مروه، همه و همه را با مشاهده و راهنمایی جبرئیل (سلام الله علیه) ، ابراهیم (سلام الله علیه) انجام میداد. این میشد: أرنا مناسکنا، غیر از علّمنا، غیر از فهّمنا و امثال ذلک است. عرض کرد: خدایا! نشان بده مناسک و عبادتهای ما را که ما ببینیم و انجام بدهیم! اینها میدیدند.
_________________
جلسه 225 تفسیر سوره بقره علامه جوادی آملی
درباره این سایت